Språk: SE | EN

Showing post 241 to 257 of 257

 

First page Previous page

Overtime (2005)

Artist/Group: Dave Holland Big Band

Title: Overtime (2005)

Genre: Jazz

Company: UNIVERSAL

Date: 2006 07 01


(Only in Swedish)
Dave Holland är inte bara den förmodligen främste kontrabasisten idag, utan dessutom en av jazzens ledande låtskrivare. Efter flera decennier på lilla ECM har han nu bytt planhalva och skrivit på för skivjätten Universal. Först ut blir storbandsskivan Overtime där han samlat tunga namn på hart när varenda position, eller vad sägs om Antonio Hart (sax), Billy Kilson (trummor), Chris Potter (sax) och den kusligt säkre Robin Eubanks på trombon? Skivan inleds med den femtio minuter långa Monterey Suite och rundas sedan av med tre anknytande låtar. Briljanta solon, urläckra harmonier och unisona kommandoraider genom noggrant välskrivna storbandsarrangemang imponerar gruvligt.
/douglaz.com

Out Of The Darkness (2003)

Artist/Group: The Riley Bandy Quartet

Title: Out Of The Darkness (2003)

Genre: Jazz

Company: WWW.CTARECORDS.COM

Date: 2006 07 08


(Only in Swedish)
Riley Bandy fick sin stora chans genom sångerskan Abbey Lincoln, men något stort publikt genombrott blev det aldrig frågan om. Tråkigt för honom och synd för jazzfans som därmed fått färre chanser att upptäcka denna begåvade altsaxofonist. Här är han i sitt lyriska esse och modern bop blandas fördelaktigt med det Bandy själv kallar "gospeljazz". Välmixat ljud, snygga originallåtar och samtliga i kvartetten förefaller trivas lika bra med att sola som med att agera komp.
/douglaz.com

Totalt jävla mörker (2006)

Artist/Group: Totalt jävla mörker

Title: Totalt jävla mörker (2006)

Genre: Rock

Company: REGAIN RECORDS

Date: 2006 07 13


(Only in Swedish)
Den stenhårda Skellefteå-kvintetten Totalt jävla mörker följer upp 2004 års "Människans ringa värde" på ett imponerande vis med självbetitlande Totalt jävla mörker. Texterna visar att gruppen fortfarande är i allra högsta grad irriterade på hart när allt som pågår i omvärlden. Det senare något som tydliggörs bland annat i låten Kall värld med inledande raderna "I jordens stora köttsår, pissar dom och ler/Dom som redan har för mycket, och vill ha mer/En våldtäkt på allt, blod, krig och död/Med dollarn i högsta hugg förintas de i nöd". Texterna har upprepats till döds av en miljon band, så även om somligt är värt att upprepas är det inte däri skivans värde ligger. Istället är det musiken som vuxit och utvecklats med tiden - Totalt jävla mörker har aldrig låtit så bra som nu och kombinationen av blodiga frontalkollisioner och skickligt musicerande i blixtrande tempon gör det smått omöjligt att inte le förtjust från början till slut. Lamt ljud och textmässigt väl många öppna dörrar som slås in, men överlag ett album fyllt av charmerande övervåld.
/douglaz.com

Deep Song (2005)

Artist/Group: Kurt Rosenwinkel

Title: Deep Song (2005)

Genre: Jazz

Company: VERVE

Date: 2006 07 20


(Only in Swedish)
Gitarristen Kurt Rosenwinkel får på Deep Song sällskap av inga mindre än Joshua Redman (sax), Brad Mehldau (piano), Larry Grenadier (bas) och trumslagarna Jeff Ballard och Ali Jackson. Trots att samtliga är firade namn helt på egen hand, får man här en känsla av att de verkligen förenats till en riktig grupp och lämnat egona utanför. Rosenwinkels skört sorgsna ton präglar både kompositioner och gitarrspel. Stilmässigt rör sig musiken främst inom ramen för modern bop och här finns såväl ballader som sprinterlopp med gott om solon av några av genrens skickligaste solister.
/douglaz.com

Brazilian Girls (2005)

Artist/Group: Brazilian Girls

Title: Brazilian Girls (2005)

Genre: Pop

Company: VERVE FORECAST

Date: 2006 07 27


(Only in Swedish)
Trots namnet är Brazilian Girls inte från Sydamerika och tre av de fyra medlemmarna är dessutom killar. I verkligheten bildades gruppen i hjärtat av New York där klubben Nublu kommit att bli deras lekplats. Den självbetitlade fullängdsdebuten blandar friskt musikaliska begrepp och runt kärnan av jazz och electro vävs latinamerikanska influenser, drum'n'bass, pop, zigenarmusik, reggae och feta dancehallrytmer samman med texter på fem språk om allt från högt till lågt (främst då allsångsrefrängen Pussy, pussy, marijuana). Sångerskan Sabina Sciubba är ett fynd och övriga Brazilian Girls-trion är lika begåvade musiker som de är berövade allt vad koncentration heter; som tur är faller nästan allt i god jord oavsett vilket håll de för stunden studsar åt.
/douglaz.com

Radiance (2005)

Artist/Group: Keith Jarrett

Title: Radiance (2005)

Genre: Jazz

Company: ECM

Date: 2006 08 03


(Only in Swedish)
Pianisten Keith Jarrett är en grinig typ och troligen också den moderna jazzens största diva - kanske är det den kombinationen som gjort att merparten av kritikerkåren generöst ger hans skivor högsta betyg nästan innan de hunnit ges ut. Att beskriva Jarretts skivkatalog som kvalitativt jämn skulle vålla Pinocchio en flaggstång till näsa. Radiance tillhör dock hans pärlor och de som i likhet med mig får eksem av hans stönanden in i pianomicken kan dessutom glädjas åt att dessa här tonats ner. Materialet är inspelat under två dagar i Japan, från vilka emanerat en lång svit experimentella soloimprovisationer. Enligt honom själv är allt sprunget ur ögonblickets ingivelse och i konvoluttexten beskriver han det som "en chanstagning, men jag har tagit med er (publiken) på resor förut och jag ämnar inte göra någon besviken den här gången heller." Han blir därefter sedvanligt högtravande om hur idéer tillåts ge upphov till nya idéer. Att stora delar av jazzen bygger på just detta, och har gjort så i drygt hundra år, gör det lite svårt att se det nydanande han själv ser i projektet. Avfärdar man PR-pratet och istället litar till öronen är det dock svårt att undgå att svepas med av Jarretts fokuserade virtuositet. Tempot är mestadels makligt, men han tappar sällan bort intensiteten och, i den mån musiken faktiskt är totalt improviserad, är det något av ett mästerprov att lyckas hålla lågan vid liv under större delen av en dubbelskiva.
/douglaz.com

The Carnegie Hall Concert (2006)

Artist/Group: Keith Jarrett

Title: The Carnegie Hall Concert (2006)

Genre: Jazz

Company: ECM

Date: 2006 12 05


(Only in Swedish)
Polarpris-vinnaren Keith Jarrett har hyllats vitt och brett så länge att det numera sker per automatik. Detsamma kommer ofelbart att hända denna gång, lika säkert som jag kommer få skäll för att jag inte sällar mig till den allmänna lovsången. Att Jarrett är en begåvad musiker råder det inget som helst tvivel om, men hans soloframträdanden är alltför ofta överskattade. Improvisation med givna ramar och säkerhetslinor kan förvisso leda till storverk, men för att det där ska finnas någon spänning krävs det att huvudpersonen har åtminstone någon slags självdistans och förmåga att ifrågasätta sin egen förträfflighet. Det tåget vinkade Jarrett adjö till för länge sedan.

Denna dubbel-CD går således att dela in i två delar. Den cirkuslika teknikuppvisning som upptar ena halvan är på sitt sätt bländande, men samtidigt påfrestande på ett uppmärksamhetskrävande barns vis. Det blir inte heller bättre av huvudpersonens sedvanligt högljudda stönande in i mikrofonen. Balladen som tar upp det åttonde improvisationsnumret är elegant och det finns även några ytterligare partier som får en att häpna, men desto mer är kvalificerat trams.

Bland de regelrätta låtarna är den banalt smådumma True Blues inte någon källa till lycka, men den böljande Time On My Hands är ack så vacker och Jarretts filmiskt romantiska My Song får med all rätt publiken att jubla högt av förtjusning. Mer av det senare och mindre av det förra hade varit önskvärt. En producent med aningen hårdare nypor hade också kunnat göra underverk genom att säga ifrån när underbarnet vid flygeln börjar bete sig illa. Trogna fans av Jarrett har all anledning att införskaffa även denna skiva, medan de mer modest förtjusta gott kan vänta på nästa trioalbum.
/douglaz.com

New Places (2006)

Artist/Group: Håkan Broström

Title: New Places (2006)

Genre: Jazz

Company: PHONO SUECIA

Date: 2006 11 05


(Only in Swedish)
Idel original blir det på saxofonisten Håkan Broströms New Places, och vilka original sedan! Här finns i stort sett alla sidor av jazz representerade och trots att allt uppenbarligen är minutiöst planerat och arrangerat, finns här ändå gott om mänsklig värme. Det senare något som tenderar att vara extra svårt att nå fram med då det, som här, rör sig om ett storband och därtill en mindre stråksektion. Utöver Broström medverkar den svenska jazzens A-lag i form av namn som Karl-Martin Almqvist, Bertil Strandberg, Peter Asplund, Bengt Stark, Jacob Karlzon, Palle Danielsson, med flera.
/douglaz.com

Mélange Bleu (2006)

Artist/Group: Lars Danielsson

Title: Mélange Bleu (2006)

Genre: Jazz

Company: ACT

Date: 2006 11 10


(Only in Swedish)
Här i Sverige var Esbjörn Svensson Trio en av de första jazzkonstellationerna att viga samman New Age, datorblipp och atmosfärljud med traditionell jazz (jag tänker bland annat på den suveräna skivan From Gagarin's Point Of View). Det var lagom till slutet av nittiotalet. Sedan dess har flera skivbolag etablerats i Norge och Danmark som specialiserat sig på denna typ av möten mellan nytt och gammalt. Sammantaget har det dock blivit lite för mycket av det goda. En hel del av det som hörs på Mélange Bleu har hörts förut. Jag kan inte annat än känna att de luttrade musikerna här på skivan skulle ha gjort ett långt större intryck om de, istället för att följa strömmen, hade valt att inte förlita sig så mycket till udda ljud, samplingar och gimmicks. Basisten Lars Danielsson har skrivit flera sobert avskalade ballader, däribland den countrydoftande Naive, och enstaka undantag, såsom den drömskt hoppiga Bacchanalia, får direkt foten att börja vippa i takt där man sitter i fåtöljen. Nästan undantagslöst rör det sig här om starka kompositioner, men sånär som på de båda nämnda fumlas de flesta bort genom det tämligen fantasilösa strössel som lagts på dem. Ljudgeniet Jan Erik Kongshaug har dock fått det hela att låta gudomligt och gäster som Bugge Wesseltoft (piano) och Nils Petter Molvaer (trumpet) bidrar positivt till stämningen.
/douglaz.com

Nothing Serious (2006)

Artist/Group: Roy Hargrove

Title: Nothing Serious (2006)

Genre: Jazz

Company: VERVE

Date: 2006 11 17


(Only in Swedish)
Den flitige Sverigebesökaren Roy Hargrove är tveklöst en av dagens mest spännande trumpetare och även om de största ögonblicken brukar infinna sig på scenen, kan han även i tillplattad form framkalla rysningar av välbehag. De som hunnit vänja sig vid att höra honom tillsammans med souljazzgruppen The RH Factor får här höra honom i en ren bebop-kontext. Sex av åtta kompositioner är original, med den hardboppiga Devil Eyes och den modala Salima's Dance som pricken över i:et. Mer spännande än individuella låtar är dock de individuella musikerna – samtliga skulle lätt kunna bära skivan helt på egen hand och tillsammans blir de rena dynamiten! Trombonisten Slide Hampton gästar på hälften av låtarna, Willie Jones III är en grym boptrumslagare och Hargroves solon är konstverk. Hade låtmaterialet hållit samma genomgående höga klass som musikerna, så hade detta varit en fullträff.
/douglaz.com

A Beautiful Friendship (2006)

Artist/Group: Sliding Hammers

Title: A Beautiful Friendship (2006)

Genre: Jazz

Company: PROPHONE

Date: 2006 11 25


(Only in Swedish)
Ungt och gammalt möts på detta swingalbum tillägnat JJ Johnson och Kai Winding. Att det tillägnats just dem beror främst på att det duoledda bandet Sliding Hammers har just två trombonister som delar på kaptensmössan; Karin Hammar och Mimmi Pettersson Hammar. Systrarna ramas (åldersmässigt) in av den skicklige veteranen Ronnie Gardiner bakom trummorna och den betydligt yngre basisten Martin Sjöstedt samt Mathias Algotsson vid pianot. Kombinationen är lyckad. Ungdomen tar med sig en del nya idéer, medan ålderdomen förankrar dem i historien och däremellan finns de båda trombonisterna som likt alltid gör ett kompetent jobb. Standards som The Good Life och Cole Porters You'd Be So Nice To Come Home To blandas med en rad trivsamma original skrivna av systrarna och Algotsson. Här finns inget att bli direkt upphetsad av, men musiken är pigg och som en vitaminkick såhär framåt vintern fungerar skivan alldeles utmärkt. Välinspelat av Göran Stegborn, men framförallt trummorna (och i synnerhet då hi-haten) har hamnat besvärande högt i mixen.
/douglaz.com

Shoulder To Shoulder (2006)

Artist/Group: Cephas & Wiggins

Title: Shoulder To Shoulder (2006)

Genre: Blues

Company: ALLIGATOR

Date: 2006 11 30


(Only in Swedish)
Duon Cephas & Wiggins firar snart trettioårsjubileum och titeln Shoulder To Shoulder känns således högst passande. Som vanligt rör det sig om countryblues där traditionellt dystra melodier gjorts mer lättillgängliga och poppiga. Om detta kan man ha olika åsikter, men de gör det åtminstone bra och låtar som I Won't Be Down, Blind Boy Fullers Three Ball Blues och Skip James Catfish Blues gungar på ordentligt, fast Susie Q kunde de gott ha låtit bli.
/douglaz.com

From This Moment On (2006)

Artist/Group: Diana Krall

Title: From This Moment On (2006)

Genre: Jazz

Company: VERVE

Date: 2006 12 10


(Only in Swedish)
Pianisten och sångerskan Diana Krall går från klarhet till klarhet och From This Moment On utgör inget undantag. Krall förefaller vara på bättre humör än på länge vilket återspeglas i att det här faktiskt finns några låtar på skivan där hon till och med trampar gasen i botten (inte minst då den hårt påpiskade titelmelodin). I övrigt är det inte helt oväntat romantiska ballader som gäller till större delen och Krall är svårslagen på det området. Tempot till trots lyckas hon bibehålla en nervig intensitet och kul är också att höra hur hon lagt sig till med en del av maken Elvis Costellos karaktäristiska, om än subtila egenheter (till exempel på Gershwins I Was Doing Alright). Vuxen swing, behaglig ballad och lika bra som bakgrund på festen som för aktivt lyssnande. The Clayton/Hamilton Jazz Orchestra backar upp förnämligt och ljudet är, som alltid då Tommy LiPuma och Al Schmitt är inblandade, av absolut toppklass.
/douglaz.com

Cold As Ice (2006)

Artist/Group: John Lee Hooker Jr

Title: Cold As Ice (2006)

Genre: Blues

Company: TELARC

Date: 2006 12 14


(Only in Swedish)
Det går sällan särskilt bra då barnen till kända musiker väljer att följa i sina föräldrars fotspår, men John Lee Hooker Jr klarar sig förvånansvärt bra. Privat ledde visserligen droger till att han försvann från rampljuset i över tjugo år, men han återvände till musiken i god matchform och på Cold As Ice blir det sprittande storstadsblues och R'n'B av klass. Låtar som Fed Up, Do Daddy (tillägnad pappa Hooker) och covern på faderns I'm In The Mood hittar inte riktigt hem, men desto fler gör det och en tajt blåssektion i kombination med Blues Brothers-humor (Cold As Ice) gör det här till en lika oväntad, som välkommen partyplatta.
/douglaz.com

Hey There (1949-55)

Artist/Group: Sammy Davis Jr

Title: Hey There (1949-55)

Genre: Jazz

Company: NAXOS

Date: 2006 12 20


(Only in Swedish)
Sångaren, komikern, skådespelaren och dansaren Sammy Davis Jr hörs här på tjugo inspelningar gjorda mellan åren 1949 och 1955. Tveklöst är det så att han ännu inte utvecklats till den artist han skulle komma att bli, men han är redan en lovande sångare. Bagateller som I Don't Care Who Knows och Hey There blandas med tyngre material som The Man With The Golden Arm (från filmen med samma namn) och standards som That Old Black Magic och Love Me Or Leave Me (i en hiskeligt fånigt version). Egentligen skulle jag avråda från denna skiva då den är så tafatt blek i jämförelse med det han senare skulle komma att göra, men som ett led på vägen från en tid då Sammy Davis Jr turnerade under namnet Silent Sam, The Dancing Midget till åren då han med all rätt kallades The world's greatest entertainer är det trots allt ändå intressant.
/douglaz.com

Dear Mr. Sinatra (2006)

Artist/Group: John Pizzarelli

Title: Dear Mr. Sinatra (2006)

Genre: Jazz

Company: TELARC

Date: 2007 01 03


(Only in Swedish)
Det har gjorts flera hyllningsskivor tillägnade Frank Sinatra, men få som träffar så rätt som sångaren och gitarristen John Pizzarellis Dear Mr. Sinatra. Precis som Diana Krall har han haft det goda omdömet att anlita The Clayton/Hamilton Jazz Orchestra som stöd och repertoaren bestående av Sinatra-låtar som You Make Me Feel So Young, If I Had You, Witchcraft, I've Got You Under My Skin och Nice 'n' Easy har omarbetats på ett fenomenalt sätt. Istället för trötta upprepningar av gammal skåpmat har nya arrangemang givit låtarna nytt liv och då de som här dessutom framförs av så många exceptionella musiker är det svårt att inte charmas.
/douglas.com

Decade Of Aggression: Live (1991)

Artist/Group: Slayer

Title: Decade Of Aggression: Live (1991)

Genre: Rock

Company: AMERICAN

Date: 2007 01 10


(Only in Swedish)
Någonstans på gränsen mellan thrash och speed mutade amerikanska Slayer för länge sedan in mark de sedan inte lämnat. Ej ens på den nyligen utgivna Christ Illusion. Här hör man dem på två liveinspelningar från 1990 (Wembley Arena, England) och 1991 (Lakeland Coliseum, Florida). Ljudet är genomgående bedrövligt vilket hela tiden hotar att skjuta tillställningen i sank, men musiken är så bra att hotet aldrig förverkligas. Hell Awaits, South Of Heaven, Raining Blood, Expendable Youth, Chemical Warfare, Seasons In The Abyss... totalt framförs 21 stycken av deras främsta låtar så långt i karriären (och förvisso har de fortfarande inte lyckats trumfa några av dem). Tempot vinglar på några ställen, men överlag är det en hårt pressad turbo som rasar iväg med Tom Arayas vrål på toppen och Dave Lombardos smattrande baskaggar på botten.
/douglaz.com

 
 
 

Want to be kept in the loop?

 

Syndicate Douglaz

Douglaz.com reviews are available in RSS format, to syndicate/subscribe to the review feeds you need a RSS reader. If you don't have one you can probably find one here.