Språk: SE | EN

Showing post 261 to 279 of 279

 

First page Previous page

SIMPLY RED: Classic Albums - Stars

Title: SIMPLY RED: Classic Albums - Stars

Original title: SIMPLY RED: Classic Albums - Stars (2005)

Genre: Music DVD

Company: EAGLE VISION

Date: 2006 06 04


(Only in Swedish)
Förvisso var Simply Red enormt stora under drygt tio år och skivan "Stars" (1991) kan ståta med att vara ett av Storbritanniens fem mest säljande album någonsin, men skivan blir ändå något av ett frågetecken i dokumentärserien "Classic Albums". Kan man bortse från detta så håller den samma höga klass som övriga titlar i serien. Alla inblandade får komma till tals, givetvis främst huvudpersonen Mick Hucknall, men även en rad bittra musiker som blev sparkade ur bandet lagom till att det stora genombrottet stod för dörren. Musikvideos blandas med intervjuer och nyinspelade studioversioner av låtarna Something Got Me Started, Stars, Thrill Me och For Your Babies. Välproducerat och gott om extramaterial.
/douglaz.com

EARTH WIND & FIRE: Live At Montreux 1997

Title: EARTH WIND & FIRE: Live At Montreux 1997

Original title: EARTH WIND & FIRE: Live At Montreux 1997

Genre: Music DVD

Company: EAGLE VISION

Date: 2006 06 12


(Only in Swedish)
Det var länge sedan funkbandet Earth Wind & Fire var i ropet, men utåt sett verkar det inte bekomma dem ett dugg att de flesta främst minns dem för skivorna från sjuttiotalet. Live är de fortfarande ett vitalt band och även om denna inspelning från Montreux-festivalen 1997 inte tillhör deras bästa, så sopar de ändå banan med de flesta som vågar sig upp på en scen. Stämningen är på topp, bandet svänger stundtals något alldeles vansinnigt och sedan finns här låtar som September, Boogie Wonderland, Shining Star, In The Stone och Getaway. Tyvärr samsas de i det här fallet med skräp som Reasons, Devotion och Revolution vilket resulterar i ett medelbetyg sett till helheten.
/douglaz.com

PROCOL HARUM: Live

Title: PROCOL HARUM: Live

Original title: PROCOL HARUM: Live

Genre: Music DVD

Company: CLASSIC PICTURES

Date: 2006 06 20


(Only in Swedish)
Samtidigt som det är glädjande att höra att frontmannen Gary Brookers röst fortfarande är sataniskt läcker, trots åren som gått, blir det smått tragiskt att se hur Procol Harum, som en gång regerade över stora delar av världen, nu blivit förpassade till småklubbar. Med den nya sättningen är gruppen nämligen åter en i allra högsta grad vital grupp med en egen repertoar som gör de flesta låtskrivare gröna av avund. A Whiter Shade Of Pale är givetvis mest välkänd här, men därutöver märks funkiga Bringing Home The Bacon, fina A Salty Dog, den pompösa Conquistador och sexton ytterligare låtar samt en rad bonusspår inspelade i Brookers hemmastudio, däribland Let's Go Get Stoned och Hey Joe. Några intervjuer blir det inte och bonusmaterialet består inte av annat än ljudupptagningarna från hemmastudion och kvar blir då en hyfsat filmad livekonsert med godkänt ljud - det blir aningen tunt.
/douglaz.com

MOTöRHEAD: Ace Of Spades

Title: MOTöRHEAD: Ace Of Spades

Original title: MOTöRHEAD: Classic Albums - Ace Of Spades

Genre: Music DVD

Company: EAGLE VISION

Date: 2006 06 27


(Only in Swedish)
Producenterna bakom dokumentärserien "Classic Albums" inte bara vet vad de håller på med, utan jag vågar även påstå att de leder utvecklingen av DVD-mediet som sådant: bra intervjuer, gott om musik och snyggt paketerat sett till både bild och ljud. När det blev dags för Motörhead var valet av album självklart: Ace Of Spades (1980) gjorde bandet till superstjärnor och det var det sista albumet med den klassiska triosättningen "Fast" Eddie Clarke (gitarr), Phil "Philthy Animal" Taylor och prästsonen (tro det eller ej) Lemmy (bas/sång) som den självklara huvudpersonen. Efter att ha blivit sparkad ur flera band satte Lemmy till slut ihop egna bandet Motörhead. Namnet tog han från en låt han skrev åt spacerockbandet Hawkwind strax innan han fick sparken även därifrån. Bortsett från att det var ett fräckt namn var det också amerikanskt slang för "speed freak". Vid sidan av Keith Richards är Lemmy utan tvekan den mest knark- och alkoholkonserverade kändisen i hela musikvärlden, så namnet kom att bli ett varsel om kommande tilldragelser. Under programmets gång missar inte heller någon av de intervjuade att fascinerat reflektera kring hur Lemmy, efter dagligt missbruk sedan 1969, fortfarande kan vara vid livet. Men det är han och med sin "Rickenbastard" i högsta hugg och två unga bimbos vid sin sida, visar han inga tecken på att vilja lugna ner sig. Tillsammans med originalmedlemmarna Clarke och Philthy går de här igenom låt för låt från Ace Of Spades under det att whiskeyflaskor och cigarrettpaket försvinner i en rasande takt. Skämten haglar, kinky anekdoter likaså och med gemensamma krafter ger de sig i kast med att försöka minnas hur inspelningen faktiskt gick till. Som grädde på moset blir det intervjuer med producenter, gott om livebilder från när det begav sig och dessutom spelar de för första gången på många år tillsammans i studion (om än på två olika ställen tack vare tekniskt hokuspokus). Bra ljud, fin bildkvalitet och rikligt med extramaterial, men någon förklaring till varför trion sprack får man inte.
/douglaz.com

Serenity (2005)

Title: Serenity (2005)

Original title: Serenity (2005)

Genre: Sci-Fi

Company: UNIVERSAL

Date: 2006 07 01


(Only in Swedish)
Regissören, manusförfattaren och producenten Josh Whedon gjorde enorm succé med TV-serien Buffy - The Vampire Slayer. Långfilmsdebuten om ett gäng avdankade rymdcomboys är däremot lika tröttsamt usel som Buffy var briljant. Förvisso behöver en film inte ha någon intrig för att driva handlingen framåt, men det hjälper. Här blir det hela mest en enda lång påannonsering för kommande tilldragelser, som avslutas i ett praktfullt antiklimax. Här och var kan man se spår av det som troligen var filmens grundidé, men ännu tydligare ser man alla kompromisser och omarbetningar som gradvis förvandlat Serenity till en film som är nästan imponerande intetsägande. Bomber exploderar, ett vetenskapligt försök bekostat av regeringen går fel, cyberkannibaler morrar hotfullt och ligger du inte i gipsvagga kommer du ofelbart sträcka dig efter fjärrkontrollen.
/douglaz.com

Moulin Rouge

Title: Moulin Rouge

Original title: Moulin Rouge (1952)

Genre: Drama

Company: ATLANTIC

Date: 2006 07 07


(Only in Swedish)
Demonregissören John Hustons bombastiska berättelse om konstnären Toulouse-Lautrecs liv och leverne hade premiär 1952 och den står sig väl än idag. Fina färger, intelligent regi och inte ens Zsa Zsa Gabors uppfattning om skådespeleri stör helheten. Filmen belönades med två Oscarsstatyetter, en Golden Globe samt Silverlejonet i Venedig.
/douglaz.com

Jarhead

Title: Jarhead

Original title: Jarhead (2005)

Genre: Drama

Company: UNIVERSAL

Date: 2006 07 16


(Only in Swedish)
Anthony "Swoff" Swofford (Jake Gyllenhaal) tar värvning och skeppas nästan omgående iväg till Mellanöstern och ett krig där USA:s inblandning uppenbart beror på områdets oljetillgångar. Det blir dock aldrig en fråga om en ren krigsfilm eller något Rambo-liknande, istället är Jarhead ett drama som råkar utspela sig i en extrem miljö. Stanley Kubricks "Full Metal Jacket" i ny tappning om man så vill. Gyllenhaal är perfekt i huvudrollen som den tänkande krypskytten Swoff, Oscarsvinnaren Jamie Foxx likaså i rollen som hans befäl. Trots det är kedjan starkare än de individuella länkarna och filmen som sådan lyckas på ett storartat sätt visa hur de unga soldaterna på olika sätt försöker göra det bästa av en fullständigt absurd situation.
/douglaz.com

I, Claudius

Title: I, Claudius

Original title: I, Claudius (1976)

Genre: TV-series

Company: ATLANTIC

Date: 2006 07 21


(Only in Swedish)
Det brittiska TV-dramat I, Claudius tog världen med storm. En mastig släktsaga om flera generationer romersk adel där handlingen kretsar kring den fysiskt handikappade, men vise Claudius. Genom hans ögon får tittaren följa en maktkamp fylld av intriger, falskspel och mord. Hela serien är inspelad i studiomiljö med halvdana kulisser på klassiskt teatermanér. Därtill har Atlantic lagt mer vikt vid att putsa på den snygga förpackningen än själva innehållet som lider av urblekta färger. Samtidigt är själva skådespeleriet och manuset så fängslande att du glatt kommer fastna i soffan under alla de elva timmar som serien tar i anspråk. Den superdyra nyversionen "Rome", som just nu visas på Kanal 5, har inte en suck i jämförelse. Boxen innehåller fem DVD-skivor med en drygt timslång dokumentär om inspelningen som bonus.
/douglaz.com

DREAM THEATER: Score

Title: DREAM THEATER: Score

Original title: DREAM THEATER: Score (2006)

Genre: Music DVD

Company: RHINO

Date: 2006 12 04


(Only in Swedish)
Proggrockbandet Dream Theater firade nyligen 20 år och passade då på att bjuda på en påkostad show med ljusriggar, symfoniorkester och fler superkomplicerade arrangemang än någonsin. Stämningen är på topp och varenda en i bandet verkar vara utomordentligt taggad att göra något speciellt för den fulltaliga publiken. Tyvärr blir musiken onödigt enahanda i all sin komplexitet. Det finns en formel gruppen följer som går ut på att de ska visa upp sin virtuosa teknik och sitt drivna samspel på bekostnad av allt, inklusive melodierna. Som musiker finner jag det imponerande rent speltekniskt, men det är föga spännande som musik betraktat - men så är detta också definitionen av musikermusik. Snyggt filmat med mustiga färger och bra surroundljud, men Score är inget givet köp.
/douglaz.com

Teknisk specifikation:
DVD Video, 16:9/4:3, DD 5.1, PCM

ERIC CLAPTON: After Midnight – Live

Title: ERIC CLAPTON: After Midnight – Live

Original title: ERIC CLAPTON: After Midnight – Live (1998)

Genre: Music DVD

Company: IMMORTAL

Date: 2006 12 12


(Only in Swedish)
Gitarrhjälten Eric Clapton framträder här live tillsammans med herrar som Mark Knopfler (gitarr), Steve Ferrone (trummor) och Nathan East (bas) på en konsert från 1988. Ljudet får fullt godkänt trots att detta uppenbarligen är en lågbudgetutgåva, men bilden är bedrövlig. Färgerna blöder, det är överlag väldigt grynigt och regin lämnar en hel del i övrigt att önska. Musiken är tack och lov desto roligare. Clapton själv är ett under av återhållen energi och bandet backar upp honom på bästa sätt på låtar som White Room, I Shot The Sheriff, Tearing Us Apart och Cocaine. Dire Straits Money For Nothing känns en aningen malplacerad och den gamla Cream-hiten Sunshine Of Your Love görs i en sirapsseg version, men de är två markanta undantag i en repertoar som i övrigt dundrar på ordentligt med både muskler och fingertoppskänsla. Extra kul är att flera av låtarna arrangerats om kvällen till ära, så att publiken presenteras nya sätt att betrakta redan då välkänt material.
/douglaz.com

Teknisk specifikation:
DVD Video, 4:3, DD 5.1/2.0

CHEAP TRICK: Special One/From Tokyo To You

Title: CHEAP TRICK: Special One/From Tokyo To You

Original title: CHEAP TRICK: Special One/From Tokyo To You (2006)

Genre: Music DVD

Company: STEAMHAMMER

Date: 2006 12 21


(Only in Swedish)
Den amerikanska rockgruppen Cheap Trick är för mig ett totalt mysterium. De är urtrista att se på. De spelar högst ordinär rock. Deras skivor är ojämna och de skriver därtill sällsynt tråkiga låtar. Men de har fastnat i vinkelvolten och de är åtminstone i USA och Japan fortfarande outgrundligt populära. På denna kombinerade DVD/CD-utgåva återvänder de till den anrika konsertlokalen Budokan i Japan och ja, de låter som de alltid har gjort - på gott och ont. Mellan låtar som Just Got Back, Pop Drone, I Want You To Want Me och California Man flikas det in rikligt med arkivklipp och intervjuer med bandmedlemmarna Robin Zander, Tom Petersson, Rick Nielsen och Bun E. Carlos. Intervjuerna är också de mest underhållande delarna av denna DVD med tillhörande studio-CD. Anledningen till det är att bandmedlemmarna ljuger och målar upp skrönor värdiga Spinal Tap. Den buttre trumslagaren Bun E. Carlos är också lite omedvetet rolig då han spyr galla över våndorna med att turnera. Godkänt ljud och dito bild.
/douglaz.com

Teknisk specifikation:
DVD Video, 16:9/4:3, DD 5.1/2.0

The Break-up

Title: The Break-up

Original title: The Break-up (2006)

Genre: Comedy

Company: UNIVERSAL

Date: 2007 01 15


(Only in Swedish)
Genant usel komedi om ett nygift par som snabbt inser att vardagen inte är någon dans på rosor. Vince Vaughan visar återigen vilken undermålig skådespelare han är, medan Vänner-stjärnan Jennifer Aniston överraskar med sin bästa rolltolkningen hittills. Filmen marknadsförs som en romantisk komedi, men bjuder inte på ett enda skratt och regissören Peyton Reed lyckas inte heller förankra någon av karaktärerna tillräckligt i ens medvetande för att man som tittare ska orka bry sig om hur det går för dem. Att man vill stänga av filmen redan efter tjugo minuter är inget gott betyg och den som härdar ut till slutet får ingen annan belöning än att ha gått miste om ytterligare 82 minuter av sitt liv.
/douglaz.com

The Matador

Title: The Matador

Original title: The Matador (2004)

Genre: Comedy

Company: SCANBOX

Date: 2007 01 23


(Only in Swedish)
Forne Remington Steele-skådespelaren Pierce Brosnan har flugit under radarn sedan han lämnade James Bond-serien. Den svarta komedin The Matador, om en deprimerad affärsman och en lönnmördare med känslomässiga problem, lär inte förändra detta, men filmen bjuder på ett och annat skratt.
/douglaz.com

Tristram Shandy

Title: Tristram Shandy

Original title: Tristram Shandy (2005)

Genre: Comedy

Company: ATLANTIC

Date: 2007 02 08


(Only in Swedish)
En fejkad dokumentär av Michael Winterbottom om inspelningen av ett engelskt kostymdrama. Att själva stilgreppet kan fungera utomordentligt bra har bland annat Spinal Tap visat, men komedin Tristram Shandy faller bara platt. Komikern Steve Coogan blir snabbt tjatig med sitt eviga ältande och halvkända gäster som Stephen Fry räcker inte till för att dölja att producenterna här försökt koka soppa på en spik. Att landets kvällstidningar hyllade eländet till skyarna säger tyvärr mer om dem än om filmen.
/douglaz.com

Miami Vice

Title: Miami Vice

Original title: Miami Vice (2006)

Genre: Action

Company: UNIVERSAL

Date: 2007 02 19


(Only in Swedish)
Michael Manns stjärna steg snabbt som en följd av den massiva TV-succén Miami Vice. Därefter blev det hyllade långfilmer som Heat och Collateral. Nu är han aktuell med långfilmsversionen av Miami Vice. Serien om två hårdföra snutar i Miami står sig ännu förhållandevis väl, men filmen kommer att vara bortglömd inom några månader. Den molokne Colin Farrell förmår inte axla Don Johnsons Sonny Crockett och Oscarsvinnaren Jamie Foxx får även han kämpa för att övertyga i rollen som Ricardo Tubbs. Storyn om knarksmuggling är mest en halvhjärtad förevändning för att motivera de många, långa scenerna där filmens huvudpersoner reser genom exotiska miljöer. Bomber sprängs och testosteronstinna killar gapar högt, men mest av allt är det bara dumt och hjärnlöst på ett sätt som förvånar stort på dem som imponerades av filmer som Collateral. Att ge Gong Li, en asiatiskt skådespelerska som inte ens kan säga sitt eget namn på engelska, var inte heller det något genidrag.
/douglaz.com

She's The Man

Title: She's The Man

Original title: She's The Man (2006)

Genre: Comedy

Company: SCANBOX

Date: 2007 03 02


(Only in Swedish)
Tonårsstjärnan Amanda Bynes, från TV-serien What I Like About You, spelar här den fotbollstokiga Viola. Då skolans damlag läggs ner blir hon tvungen att hitta ett annat sätt för att få spela och den mest logiska lösningen blir då att klä ut sig till sin egen bror för att därmed kunna gå med i herrlaget. Manusförfattaren behöver inte direkt vara rädd för att överösas med lovord. Taget för vad den är, det vill säga en bagatell, är filmen icke desto mindre ganska underhållande på ett amerikanskt och mycket familjevänligt sätt och Bynes sköter sig utmärkt i huvudrollen.
/douglaz.com

Master Killer - 36th Chamber of Shaolin

Title: Master Killer - 36th Chamber of Shaolin

Original title: Shao Lin san shi liu fang (1978)

Genre: Action

Company: ATLANTIC

Date: 2007 03 09


(Only in Swedish)
Filmbolaget Atlantic Film gör återigen en kulturgärning genom att lägga pengar på filmer som andra bolag skyr som pesten. All heder till dem för det, för Master Killer - The 36th Chamber Of Shaolin var stilbildande vad gäller kung-fu-genren. Chia Hui Liu (även känd som Gordon Liu), som för de allra flesta idag är känd för sina roller i Quentin Tarantinos Kill Bill, spelar huvudrollen som studenten Liu Yu-te. När hans familj blir mördade av manchuriska soldater svär han på att hämnas deras död. För att göra detta krävs det dock att han sadlar om och lär sig stridskonst. Sagt och gjort beger han sig till ett Shaolin-tempel och blir där med tiden en livsfarlig stridsmaskin. Därefter är det dags för hämnd. Storyn är anemiskt tunn, men producenterna på Shaw Brothers visste exakt vad som gick hem hos en bred asiatisk publik - makalösa stridsscener, rapp klippning och högvis med iskallt hårda kampkonstnärer gör filmen till en klassiker .
/douglaz.com

You, Me And Dupree

Title: You, Me And Dupree

Original title: You, Me And Dupree (2006)

Genre: Comedy

Company: UNIVERSAL

Date: 2007 03 17


(Only in Swedish)
Lätt tragisk komedi om den flummige Dupree (spelad av Owen Wilson) vars liv faller i spillror samtidigt som alla bitar faller på plats för bästa kompisen Carl. Filmen slår krumbukt på sig själv för att locka fram de stora skratten, men det blir som bäst ett leende. Owen Wilson är en begåvad komiker och Kate Hudson lika charmig som sin mor då hon var ung, men som helhet missar filmen sitt mål. Ingen tumme vare sig upp eller ner, bara ljummet och småtrist.
/douglaz.com

The Big Restaurant

Title: The Big Restaurant

Original title: Le Grande Restaurant (1966)

Genre: Comedy

Company: ATLANTIC

Date: 2007 03 25


(Only in Swedish)
Jaques Tati var Frankrikes store intellektuella komiker, medan Louis de Funés var den mer folkligt direkta motsvarigheten. I Den stora restaurangen ses han i rollen som restaurangchefen Monsieur Septime som kommer i onåd med staten då ett gästande statsöverhuvud försvinner under mystiska omständigheter. Filmen är en av de Funés kändaste, men trots sina blygsamma 83 minuter hinner den simpla buskishumorn snabbt bli gammal. Den mest minnesvärda scenen är den då en olycklig skugga förvandlar den skällande fransmannen till en direkt kopia av den tyska Führern. Kul, och på sin tid ganska djärvt.
/douglaz.com

 
 
 

Want to be kept in the loop?

 

Syndicate Douglaz

Douglaz.com reviews are available in RSS format, to syndicate/subscribe to the review feeds you need a RSS reader. If you don't have one you can probably find one here.