Språk: SE | EN

Showing post 1 to 20 of 279

 

Next page Last page

Indiana Jones - The Complete DVD Movie Collection

Title: Indiana Jones - The Complete DVD Movie Collection

Original title: Indiana Jones - The Complete DVD Movie Collection

Genre: Adventure

Company: Paramount

Date: 2003 12 05


(Only in Swedish)
Med Star Wars hade Harrison Ford gläntat på dörren till kändisskap, men det var genom rollen som den pisksnärtande Indiana Jones Ford blev megastjärna. Boxen rymmer alla tre filmerna och en skiva med ovanligt ambitiöst extramaterial bestående av nyinspelade, drygt timslånga dokumentärer. Skaparna George Lucas och Steven Spielberg berättar ingående om allt från tankarna som födde Indy till hur historien om honom utvecklades med tiden. Grundhandlingen är att Indiana Jones är en arkeolog med en yrkesetik som gränsar till gravplundrarens moraliska jaktmarker. Med risk för sitt eget liv trotsar Jones vilka faror som helst för att kunna lägga vantarna på ovärderliga artefakter till sitt universitets samlingar. Här finns ondskefulla nazister, ockulta indiska mördarkulter och sagoföremål som den heliga Graal och ett Pandoras ask-liknande supervapen - allt presenterat på ett sätt som påminner om äldre tiders matinéer. Knivskarp widescreen-bild, kristallklart ljud med bra utnyttjande av surroundeffekterna och tveklöst en de bästa DVD-boxarna på marknaden.
/Douglaz.com

Simpsons, The - Season 3

Title: Simpsons, The - Season 3

Original title: Simpsons, The - The Complete Third Season

Genre: TV-series

Company: Fox Home Entertainment

Date: 2003 11 15


(Only in Swedish)
Nyligen kom den tredje kompletta säsongen av tecknade vuxenserien The Simpsons på DVD och man får här 24 avsnitt. Precis som i de tidigare två boxarna ryms här kul extramaterial, men roligast är att serien börjat finna toppformen under denna säsong. Borta är alltså första säsongens manusmässiga barnsjukdomar och teckningsmässiga genvägar (tyvärr är dock de blödande färgerna kvar). Familjen Simpsons är däremot lika skruvad som någonsin förr och genom kommentatorsspåren kan man följa upphovsmakarnas tankar kring serien och samhällskritik i stort.
/Douglaz.com

Extramaterial:
Kommentarer till alla avsnitt av skaparen Matt Groening; Interaktiva sketcher för utvalda scener; Storyboards; Reklamfilmer för "Butterfinger"; Macy's Thanksgiving Day Parade; Simpsons jukebox med 13 musikvideos, m.m.

Tekniska specifikationer:
Bild: 1.33:1
Ljud: 5.1 Dolby Digital, Surround
Språk: Engelska, m fl.
Textning: Svenska, Norska, Danska, Engelska och Finska
Region: 2 (PAL)
Speltid: 9 tim 12 min

Nightmare Before Christmas, The

Title: Nightmare Before Christmas, The

Original title: Nightmare Before Christmas, The

Genre: Cartoon/Animation

Company: Touchstone

Date: 2003 12 15


(Only in Swedish)
Få filmskapare i Hollywood kan skryta med en så omfångsrik meritlista som Tim Burton. Från jobbet hos Disney gick han vidare till att göra vackra, men ytterligt sällsamma filmer som Edward Scissorhands och därefter Mars Attacks!, Sleepy Hollow och en ny version av Apornas Planet. Lagom till att det börjar lacka mot jul släpps nu dockfilmen The Nightmare Before Christmas i en fullpackad DVD-version.

Här möter du den melankoliske ledarfiguren i Halloween-riket - Jack Skellington - som börjat tvivla kring meningen med att varje år skrämma folk från vettet. När han en dag upptäcker Julriket och alla de skratt som följer i kölvattnet av Jultomtens framfart finner han den utmaning han så intensivt saknat. Sagt och gjort, Jack kidnappar tomten för att själv ge världen den bästa julafton de någonsin fått uppleva. Men det visar sig vara knepigare än han trott.

Filmen är helt gjord i stop-motion-teknik, vilket innebär att filmen tog en smärre evighet att spela in, men det var väl värt mödan och filmen konkurrerar lätt med moderna filmalster som Ice Age och Toy Story. Bra ljud, snygg bild och extramaterial ingår i form av dokumentärer, teckningar och bortklippta scener.
/DN

Who Framed Roger Rabbit?

Title: Who Framed Roger Rabbit?

Original title: Who Framed Roger Rabbit?

Genre: Cartoon/Animation

Company: Touchstone

Date: 2003 12 15


(Only in Swedish)
Den här filmen kom att bli banbrytande vad gäller interaktion mellan riktiga skådespelare och tecknade figurer. Drygt ett decennium tidigare hade Disney gjort ett liknande försök med barnfilmen Peter & Draken Elliot, men i Roger Rabbit har modernare teknik gjort att samspelet fungerar mer sömfritt och därmed upplevs som mer trovärdig - i den mån man kan prata om sådant i en film där bilar pratar, kassaskåp regnar från skyn och vesslor i trenchcoats spelar bovarna. I huvudrollen syns Bob Hoskins som gör en av sina bästa skådespelarinsatser i rollen som privatdeckaren Eddie Valiant. Han får här motvilligt i uppdrag att rädda den tecknade kaninen Roger Rabbits livhank, men att skydda en hyperaktiv gnagare från galgen visar sig bli en av hans svåraste utmaningar någonsin. Än idag är filmens specialeffekter smått häpnadsväckande och det i kombination med en spännande deckarhistoria uppluckrad med humor gör filmen väl värd ett öga.
/Douglaz.com

Friday the 13th

Title: Friday the 13th

Original title: Friday the 13th

Genre: Horror

Company: Warner

Date: 2003 11 01

(Only in Swedish) Nästan dagsaktuell är återutgivningen av första filmen i det som skulle komma att bli den hittills kändaste filmsviten inom skräckgenren. Fredag den 13:e släpptes 1980 och nästan omgående fick världens rysarfrälsta en ny favorit i den ishockeymaskbeklädda dåren Jason Voorhees. Tidigare i år kom förövrigt också den senaste delen i den våldsamma sagan om herr Voorhees där han genom ett manusmässigt långsökt grepp vaknar till liv på ett rymdskepp i framtiden. Jason X (SF) är ett riktigt lågvattenmärke i skräckgenren, men kommentatorspåret med ett entusiastiskt filmteam som berättar om allt de gjort för att dölja bristen på budget är desto mer underhållande.
/DN

Dawn Of The Dead

Title: Dawn Of The Dead

Original title: George A. Romeros' Dawn Of The Dead

Genre: Horror

Company: SF

Date: 2003 04 01

(Only in Swedish)
Dawn Of The Dead blev den kronologiska mellanfilmen i George A. Romeros Dead-trilogi, men kvalitativt sett den som bäst lyckades väva samman brutalt blodiga specialeffekter med en nästan tänkbar grundhistoria. Filmen utspelar sig i en värld där zombies börjat erövra jorden och en liten grupp människor tar sin tillflykt till ett övergivet shoppingcentrum. Skådespelarinsatserna ligger på Baywatch-nivå, men manuset håller en stadig kurs och det finns en nerv här som håller intresset vaket ända fram till slutuppgörelsen. DVD-utgåvan bjuder både på Romeros version och Dario Argentos elakare, europeiska klippning. Därutöver får du en lång och ovanligt icke-reklamig dokumentär om själva inspelningen.
/DN

Halloween

Title: Halloween

Original title: Halloween (1978)

Genre: Horror

Company: Atlantic Film

Date: 2003 04 01

(Only in Swedish)
Den självklara grundfilmen för den som vill sätta sig in i modern skräckfilm är givetvis John Carpenters mästerliga Halloween från 1978. Filmen inleds med att psykpatienten Michael Myers rymmer från ett sjukhus för att återvända till sin barndomsmiljö. Väl där dröjer det inte länge förrän Myers börjar decimera ortsbefolkningen och idyllen vittrar snabbt sönder. Här finns alla ingredienser från den isande musiken till tonårsfantasier om granntjejen och en flitigt använd förskärare.
/DN

Buffy - The Vampire Slayer. Season 4

Title: Buffy - The Vampire Slayer. Season 4

Original title: Buffy - The Vampire Slayer. Season Four

Genre: TV-series

Company: Fox Home Entertainment

Date: 2003 08 01

(Only in Swedish)
I serien om vampyrdödande tonårstjejen Buffy har nu den fjärde TV-säsongen givits ut på DVD och manusförfattarna håller formen. Dialogen är bitsk och avsnitten underhållande, detta förstås förutsatt att man kan godta anledningen till att så mycket tråkigheter kan drabba samma lilla gäng. Bonuspoäng utdelas till producenterna som från och med denna säsong filmat allt i 16:9-formatet med bättre bild och ljud än tidigare. Extramaterial i form av kommentatorsspår med seriens skapare Joss Whedon och digitaliserade manus till några avsnitt så att man kan jämföra ursprunget med det färdiga resultatet.
/DN

Merlin

Title: Merlin

Original title: Merlin (1998)

Genre: Adventure

Company: Hallmark

Date: 2003 01 01

Den som gillar episka berättelser som Sagan om Ringen bör snegla på den mastiga berättelsen om trollkarlen Merlin. Här finns häxor, gnomer, andeväsen, onda kungar och sköna prinsessor i kvadrat. Filmen överlever inte den långa speltiden (150 min), men Sam Neill är perfekt i titelrollen och Rutger Hauer visar att han kan när han vill.

Ice Age

Title: Ice Age

Original title: Ice Age (2003)

Genre: Cartoon/Animation

Company: Fox Home Entertainment

Date: 2003 10 01

(Only in Swedish)
Förra årets största animerade händelse var den briljanta fullängdsfilmen Ice Age. Res många, långa år tillbaka i tiden, stanna precis innan istiden omfamnar jorden och där hittar du berättelsens tre huvudfigurer: mammuten Manny, sengångaren Sid och Diego, en sabeltandad tiger. Av en slump råkar Sid och Manny bli ansvariga för ett spädbarns väl och ve, men det finns andra som gärna ser babyn som kvällsvard... Ursnyggt animerat i likhet med Shrek och rappt manus som dock inte håller riktigt hela vägen. Missa för guds skull inte extramaterialet där urtidsekorren Scrat kämpar hårt med sina ekollon.
/DN

The Bear

Title: The Bear

Original title: L'Ours (1988)

Genre: Family/Kids

Company: ATLANTIC FILM

Date: 2006 04 10


(Only in Swedish)
Regissören Jean-Jacques Annaud gjorde sig ett namn med Rosens Namn, men han har många strängar på sin lyra och en doldis som borde uppmärksammas mer är Björnen. En förföriskt lågmäld berättelse från slutet av åttiotalet där en Kodiakbjörn och storslagen natur hamnar på delad förstaplats som huvudrollsinnehavare. Dramatiken ligger i viss mån i förhållandet mellan björnen och en jägare, men det som verkligen griper tag i tittaren är att det här är så oerhört anti-MTV. Inga snabba klipp, inga explosioner och inga rapptungade one-liners. Bara bildberättande i dess allra renaste, vackraste form.
/douglaz.com

Extramaterial:
Trailer, biografi

Tekniska specifikationer:
Bild: 16:9 (1.77:1)
Ljud: Dolby Digital 2.0
Språk: Engelska
Textning: Svenska, norska, danska, finska
Speltid: 92 min

The Brave Little Toaster

Title: The Brave Little Toaster

Original title: The Brave Little Toaster (1987)

Genre: Cartoon/Animation

Company: Atlantic Film

Date: 2003 05 01

(Only in Swedish)
Från några av skaparna till Toy Story kommer Den modiga lilla brödrosten nu på DVD. Tecknat även här för hela slanten och det har gjorts snyggt trots att upplägget är rätt tramsigt. I en stuga på landet har husbonden försvunnit och hans hushållsapparater, som givetvis har ett eget liv, saknar honom. Sagt och gjort så beger de sig ut i världen för att ta reda på vad som hänt deras ägare. Snäll och spännande underhållning för de allra minsta, men väl segt om du som tittare passerat tioårsåldern.
/DN

Joni Mitchell - Woman Of Heart And Mind

Title: Joni Mitchell - Woman Of Heart And Mind

Original title: Joni Mitchell - Woman Of Heart And Mind

Genre: Music DVD

Company: Eagle

Date: 2003 05 01

(Only in Swedish)
Joni Mitchell är lika mycket sångerska och låtskriverska som poet med en särdeles förmåga att fånga sinnesstämningar och känslor med väl valda ord. Ta låten Woodstock som ett talande exempel – hon skrev den på bara några timmar efter att instängd på ett hotellrum varit tvungen att missa det hon själv kallar sin "generations största händelse". Idag anses låten av många ha fångat essensen av nämnda festival bättre än någon av dem som faktiskt var där. Under drygt två timmars speltid blandas på ett förnämligt sätt dokumentärinslag, historik och intervjuer (med bland andra David Crosby, Wayne Shorter och James Taylor). Mitchell berättar ocensurerat om sitt liv och däremellan bjuds långt över 40 utdrag ur hela hennes musikaliska karriär.
/DN

Elvis Presley - The Early Years

Title: Elvis Presley - The Early Years

Original title: Elvis Presley - The Early Years

Genre: Music DVD

Company: Waterfall

Date: 2003 10 01

(Only in Swedish)
Ljudet spretar och bilden är mestadels att likna vid rörligt ludd, men ha samtidigt i åtanke att detta är musikhistoria såtillvida att man här får se Elvis Presley medan han fortfarande introducerades som "en kille på väg upp" och var tvungen att sjunga duetter med hundar (!). Sammanlagt ryms här över tjugo konsert- och TV-framträdanden och flera gånger hajar man till över att få se sånt som hittills främst existerat som stillbilder, vakna till liv och röra på sig. Somligt är mest valpigt, men här finns också pärlor och med tanke på vad Elvis skulle komma att betyda i framtiden är den här releasen tveklöst värd att bekanta sig med.
/DN

Eric Clapton - Live 1986

Title: Eric Clapton - Live 1986

Original title: Eric Clapton & Friends - Live 1986

Genre: Music DVD

Company: Eagle

Date: 2003 10 01


(Only in Swedish)
Eric Clapton var inte som piggast kring mitten av åttiotalet och det hörs, även om han har gott stöd i skicklige trumslagaren Phil Collins (trummor), Greg Phillinganes (keyboards) och Nathan East (bas). Varken ljud eller bild är något att hänga i julgranen, men det är okej filmat och här finns en del närbilder för den som vill inspektera Claptons fingersättning i detalj. Låtlistan täcker både nytt solomaterial och åldringar som Sunshine Of Your Love. Bäst funkar märkligt nog det mest lättsinniga åttiotalsmaterialet som Run och Tearing Us Apart.
/DN

The Flower Kings - Meet The...

Title: The Flower Kings - Meet The...

Original title: The Flower Kings - Meet The...

Genre: Music DVD

Company: InsideOut

Date: 2003 10 01


(Only in Swedish)
Svenska utomlandsstorheterna The Flower Kings äntrar scenen på Upsala Stadsteater och får bitvis till en dubbel-DVD som imponerar stort. Låtar runt en halvtimme vardera frestar på både lyssnarork och melodibyggenas bärförmåga, men när gruppen koncentrerar uttrycken är det en utmärkt livekonsert. De vackra låtarna och intrikata arrangemangen skulle kunna föra tankarna till grupper som YES, men i ärlighetens namn är dessa herrar på samma nivå och således mer att betrakta som kollegor än efterföljare.
/DN

Phil Collins - Face Value

Title: Phil Collins - Face Value

Original title: Phil Collins - Face Value

Genre: Music DVD

Company: BMG

Date: 2003 10 01


(Only in Swedish)
Idag är det visserligen länge sedan Phil Collins gjorde något värt att tala om, men 1981 var han desto mer intressant. Collins hade då just lämnat Genesis och Face Value var solodebuten ingen trodde på, men tack vare låtar som In The Air Tonight blev skivan en enorm framgång. På DVD:n berättar Phil Collins öppenhjärtigt om hur livet såg ut vid tiden för inspelningen och däremellan flikar man in studioinspelningar och intervjuer med de övriga inblandade. Detta är ett stycke klassisk pophistoria och dessutom visar Collins att han fortfarande är en rätt grym trumslagare.
/DN

Old School

Title: Old School

Original title: Old School (2003)

Genre: Comedy

Company: Universal

Date: 2003 10 15

(Only in Swedish)
Komikern Will Ferrell slog igenom i Saturday Night Live och blev snabbt populär även på filmduken - trots den bedrövliga debuten A Night At The Roxbury. Zoolander och Austin Powers följde och numera räknas han till de stora komikerna på andra sidan Atlanten.

I komedin Old School slår han sig samman med Luke Wilson och Vince Vaughn för att återuppleva collegetidens nöjen. Filmen inleds med att Mitch (Luke Wilson) återvänder från en affärsresa lagom för att upptäcka sin sambo tillsammans med ett vilt främmande par i sovrummet. Det blir ett snabbt uppbrott och med hjälp av bästa vännerna (Ferrell och Vaughn) gör han sig hemmastadd i en villa belägen på stadens universitetscampus. Knappt har han packat upp väskorna förrän villan blivit universitetets vildaste och minst studieintresserade studentförening.

Nej, särskilt originellt är det inte och möjligen är det också lite spekulativt att göra en tonårskomedi för vuxna, men det har icke desto mindre blivit en kul film. Manuset är tajt, skådespelarna fungerar bra tillsammans och DVD-utgåvan rymmer gott om extramaterial.
/DN

Grease

Title: Grease

Original title: Grease (1978)

Genre: Musical

Company: Paramount

Date: 2003 12 18

(Only in Swedish)
Förmodligen den kändaste dans- och musikfilmen sedan Singin' In The Rain. John Travolta bär filmen på sina axlar i rollen som skolans hjärtekrossare och ledare för tuffa gänget T-Birds. Olivia Newton-John spelar skolans senaste tillskott och oskuldsfull som nyfallen snö. Motsatserna dras obönhörligt till varandra och det dröjer inte länge förrän de tu tar första steget mot en smått klassisk filmromans, men
det finns komplikationer... Handlingen utspelar sig på 50-talet och de tidstypiska kläderna utgör halva nöjet vid sidan av den suveräna originalmusiken och charmiga bubbelgumsagan i övrigt.
/DN

Saturday Night Fever

Title: Saturday Night Fever

Original title: Saturday Night Fever (1977)

Genre: Musical

Company: Paramount

Date: 2003 06 10

(Only in Swedish)
Det här var filmen som gjorde John Travolta till megastjärna och gav upphov till danssteg som imiteras än i dag. Travolta spelar Tony Manero som uthärdar veckorna för att under helgerna förvandlas till diskodansande sexgud tillika skitstövel i polyesterkostym. I sagan liksom i livet utövar dock stygga pojkar en lockelse på det motsatta könet och kvinnorna flockas i horder kring den dansante Manero.

Filmmusiken av The Bee Gees blev minst lika uppmärksammad som själva filmen och håller fortfarande, 25 år senare, hög klass jämfört med
annat samtida.

Extra: Kommentatorspår av regissören samt bortklippta scener.
/DN

 
 
 

Want to be kept in the loop?

 

Syndicate Douglaz

Douglaz.com reviews are available in RSS format, to syndicate/subscribe to the review feeds you need a RSS reader. If you don't have one you can probably find one here.